Totale zorgvraag bij de huisarts over het jaar 2020 blijft achter op die van 2019

Door de intelligente lockdown, nam de zorgvraag na maart behoorlijk af. Het was opmerkelijk dat er minder mensen naar de huisarts gingen, het aantal consulten nam met een kwart af nam en het aantal visites halveerde. Vanaf eind mei nam de zorgvraag weer toe en is deze inmiddels weer bijna op het zelfde level als voor de coronacrisis. Echter is er volgens het Nivel onderzoek geen sprake geweest van een inhaalslag. Na de intelligente lockdown, zijn er niet opeens meer mensen naar de huisarts gekomen met klachten die ze voor en of tijdens de intelligente lockdown gekregen hebben. Nu het totaalaantal huisartsenconsulten weer bijna op hetzelfde niveau ligt als in 2019, valt het op dat, het aantal korte consulten van minder dan vijf minuten is toegenomen van 29 procent naar 33 procent.

Verder merken de onderzoekers dat het aantal visites afgelegd door huisartsen, nog steeds relatief laag ligt. Vooral de visites met patiĆ«nten met een chronische aandoening. Toch zijn er niet meer consulten geconstateerd, als voorheen, met deze doelgroep en  is er daarom dus minder direct contact tussen de huisartsen en deze patiĆ«nten.

Nivel vind het van zeer belang om de vraag naar huisartsenzorg in te gaten te blijven houden, zeker nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt en daarmee de druk op de zorg ook steeds hoger wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *