Daling vacatures eerste kwartaal 2020

Het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2020 is flink afgenomen. Ter vergelijking met een kwartaal eerder is er een afname te zien van 60 duizend vacatures (21 procent). Ook het aantal banen groeide minder dan eerdere kwartalen. De genoemde spanning op de arbeidsmarkt liep daardoor iets terug. Nu zijn er gemiddeld 82 openstaande vacatures per 100 werklozen. Dit meldt Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers.

De maatregelen die gelden omtrent het coronavirus, gelden enkel voor het einde van het tweede kwartaal. De invloed van deze maatregelen zullen zich in het tweede kwartaal van 2020 verder zichtbaar zijn. Het coronavirus heeft namelijk veel bedrijven in meer of mindere mate getroffen.

Voor het eerste kwartaal van 2020 geldt: dat de afname zich in meerdere bedrijfstakken voordeed. Een afname was veel te zien in de handel en in de horeca. Ook de zogenoemde vacaturegraad nam af. Deze graad beschrijft het aantal vacatures per duizend banen van medewerkers. De vacaturegraad in het eerste kwartaal van 2020 was 26, in het vierde kwartaal van 2019 was dit 33.

Het aantal banen bij de uitzendorganisaties daalde hard ten aanzien van het vierde kwartaal van 2019. Dit is de grootste daling sinds het eerste kwartaal van 2010. In 2019 daalde het aantal banen in de uitzendbranche ook al met 28 duizend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *