Hoe werken zonnepanelen en wat zijn de prijzen?

PV-panelen (Photo-Voltaic) oftewel Fotovoltaïsche panelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. De onderzijde van deze uit silicium vervaardigde cel is positief geladen, de bovenzijde negatief. Wanneer zonlicht op deze cel valt, ontstaat via een elektrische toepassing, een electriciteitsstroom van de voorkant naar de achterkant van de cellen.

Hoeveel electriciteit wordt er gegenereerd door zonnepanelen?

De gemiddelde installatie neemt ongeveer een 30% voor zijn rekening. Dit rendement is uiteraard afhankelijk van het aantal geplaatste zonnepanelen en weersomstandigheden.

Binnen welke termijn begint mijn investering in zonnepanelen écht te renderen?

Gemiddeld genomen heeft u uw investering binnen tien jaar terug. Met een gemiddelde levensduur van 40 jaar wil dit zeggen dat deze investering nog 30 jaar zal renderen.

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Laat u niet afschrikken door de prijzen van zonnepanelen van zo’n netgekoppeld systeem, u verdient deze investering gegarandeerd terug. Een installatie die een gemiddeld gezin bijna het hele jaar van stroom voorziet, kost ongeveer 11.100 euro (incl. 6% BTW, voor woningen ouder dan 5 jaar). De ideale grootte van uw installatie hangt vooral af van uw budget en beschikbare dakoppervlakte. Een fotovoltaïsche installatie (uit polykristallijn silicium) met een vermogen van 1 kWpiek en een oppervlakte van gemiddeld 8,5 m2 produceert jaarlijks gemiddeld 850 kWh. De investering bedraagt ongeveer 3.500 euro + BTW per kWpiek. Meer en grotere panelen laten plaatsen betekent simpelweg meer stroom opwekken. Belangrijk! Momenteel zijn het de zonnepanelen vervaardigd uit monokristallijn silicium die het hoogste rendement hebben..

Het gebruik van zonnepanelen

Zonlicht wordt door fotovoltaïsche panelen zijnde zonnepanelen, omgezet in elektriciteit. Deze installatie levert dus stroom om een deel van uw energiebehoeften te voorzien. Indien u op sommige momenten meer stroom opwekt dan u gebruikt, wordt deze via de installatie die aan het electriciteitsnet is gekoppeld, ‘doorverkocht’ aan het net en zo aan andere mensen. Bij donkere bewolkte dagen of ‘s nachts maakt u gewoon gebruik van het net. Dit is het voordeel van zonnepanelen, u hoeft niet zoveel stroom te produceren als u nodig heeft om toch mooi te kunnen besparen. U krijgt gedurende 20 jaar een vergoeding voor de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken uit zonlicht. Per schijf van 1000 kWh groene stroom ontvangt u 450 euro. Laat u verrassen door de huidige zonnepanelen prijs en vraag vandaag nog offertes aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *